• PROF. DR. AHMET AKGÜNDÜZ - SOMUNCU BABA’NIN HAYATI

1.032 izlenme

SOMUNCU BABA KİMDİR? / Prof.Dr.Ahmet AKGÜNDÜZ
Şeyh Hamid-İ Velî / Somuncu Baba Hazretleri (K.S.) (1331-1412)
Asıl Adı Hamid Hamideddin’dir. 4. Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid Han Zamanında Yaşamıştır. 1331 Yılında Kayseri’nin Akçakaya Köyünde Doğmuştur. Horasan Erenlerinden Şemseddin Musa Kayseri’nin Oğludur. 24. Kuşaktan Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’İn Torunudur. İlk Eğitimini Babasından Almış Daha Sonra İlim Alanındaki Çalışmalarını Şam, Tebriz Ve Erdebil’de Sürdürmüştür. Bayezid-İ Bistami’nin Ruhaniyetinden İstifade Etmiş Ve Alaaddin Erdebili’den İcazet Almıştır.
İrşad Vazifesi İçin Anadolu’ya Dönmüş Bursa’ya Yerleşmiştir. Bursa’da Çilehanesinin Yanında Yaptırdığı Ekmek Fırınında Somun Pişirip Çarşı Pazar Dolaşarak “Somunlar Müminler” Nidasıyla İnsanlara Somun Dağıtmıştır. Bu Sebeple Somuncu Baba Lâkabıyla Anılmıştır.
Yıldırım Bayezid Han’ın Niğbolu Zaferine Şükür Nişânesi Olarak Yaptırdığı Bursa Ulu Camiinin Açılış Hutbesini Okuma Görevi Kendisine Verilen Emir Sultan’ın “Zamanın Kutbu Aramızda İken Hutbeyi Onun Okuması Uygundur” Sözü Üzerine Hutbeyi Şeyh Hamid-İ Veli Hazretleri Okumuş, Hutbede Fatiha Suresini Yedi Farklı Şekilde Yorumlamıştır. Şeyhülislam Molla Fenari Hutbeden Etkilenerek Fatiha Suresi Tefsirini Kaleme Almıştır. Şeyh Hamid-İ Veli Hazretleri Şöhretten Ve Cemaatin Teveccühünden Sakındığı İçin Talebeleriyle Birlikte Bursa’dan Ayrılarak Aksaray’a Gelmiştir. Hacı Bayramı Veli Hazretlerini Yetiştirerek İrşad Vazifesi İle Ankara’ya Görevlendirmiştir.
Şeyh Hamid-İ Veli Hazretlerinin Yusuf Hakiki, Halil Taybi Ve M. Said Taybi Adında Üç Oğlu, Mahmude Adlı Bir Kızı Olduğu Bilinmektedir. Yusuf Hakiki Aksaray’da Kalarak Burada Vefat Etmiştir. Diğer Oğlu Halil Taybi, Hacdan Döndükten Sonra Babası İle Birlikte Darende’ye Yerleşmiştir.
Şeyh Hamid-İ Veli Hazretleri, 1412 Yılında Ebedi Âleme Göç Etmiştir. Kabri Şerifleri, Misk Ü Amber Kokulu, Şeyh Hamid-İ Veli Camiinde, Cevizden Oyma Sanduka İçerisindedir. Şeyh Hamid-İ Veli Hazretlerinin Soyu Darende’de Günümüze Kadar Devam Etmektedir. Osmanlı Arşivlerine Dayanan Araştırmalar Neticesinde Bilimsel Olarak Nesli Ve Kabri Şerifinin Darende’de Olduğu Tesbit Edilmiştir.  Şeyh Hamid-İ Veli Neslinden Büyük Devlet Adamları, Âlim Ve Fâzıl Zatlar Yetişmiştir. Kırk Hadis, Zikir Risaleleri İle Silah’ul-Müridin Adlarında Üç Eseri Olduğu Bilinmektedir.
Bizim Gülşendeki Güller / Dururlar Taze Solmazlar
Hazan Olup Dökülmezler / Zemistanü Bahar Olmaz
Şeyh Hamid-İ Veli Camii Ve Külliyesi: Yerli Ve Yabancı Ziyaretçiler Tarafından Sıkça Ziyaret Edilen Güzel Mekânlardan Birisidir. Somuncu Baba Türbesinin Bulunduğu 600 Yıllık Camii 14. Yüzyıl Tarihi Eserlerindendir. 1596 Yılında Onarılmıştır. Minaresi, Şeyh Hamid-İ Veli Neslinden Abidin Paşa Tarafından 1685 Yılında Yaptırılmıştır.
Külliye, 1990-2000 Yılları Arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün İzni İle Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı Tarafından Restore Edilmiştir. Külliyenin İçerisinde Bulunan Balık Kuyuları Ve Daha Sonra Yapılan Havuzdaki Balıkların Şeyh Hamid-İ Veli Hazretlerinin Zamanından Kaldığına İnanılmaktadır. Titizlikle Korunmakta Olan Balıklar, Somuncu Baba’nın Hatırası Olarak Yaşatılmaktadır.